Kesäteatteri - Historiaa


Listan kaikista näytelmistä löydät täältä


Kesäteatteria perustamassa...

Viljakkalan teatterikulttuuri otti aimo harppauksen eteenpäin vuonna 2000, jolloin jo pitkään toiminut nuorisoteatteri sai rinnallen idylliseen maalaismaisemaan erinomaisesti istuvan kesäteatterin. Kesäteatteritoimintaa on toki ollut ennenkin Haverissa, mutta vuonna 2000 aiemmin nuorisonäyttistä luotsannut Jari Hiltunen teki haaveistaan totta ja perusti Viljakkalaan vankan pohjan aikuisteatterille. Kesäteatteritoiminta polkaistiin käyntiin ryhmällä "Kultakylän tarinateatteri" ja taustayhteisönä toimi Haveri ry.

Kesäteatterin perinteet syntyvät...

kesateatteri_vesivari2_pieni.jpg"Kultakuumetta" esitettiin Haverissa Insinöörin kahvion terassilla elokuussa 2000 - ja menestys oli huikea! Seuraavana kesänä jatkettiin tukkilaisperinteen merkeissä näytelmällä "Me tulemme taas" ravintola Kulta Casinon rannassa kauniissa maalaisromanttisissa maisemissa. Kesät 2002 ja 2003 huilattiin, mutta viimeistään vuonna 2004 kesäteatteri tuli Viljakkalaan jäädäkseen, kun Haverin kaivosmäelle rakennettiin kiinteä näyttämö ja katsomo. Uudella paikalla nähtiin heti samana kesänä "Hilman Päivät". Esitys oli menestys ja oli selvää, että kesäteatteriperinne alkoi hiljalleen vakiintua Viljakkalaan. Niinpä myös kesällä 2005 kaivosmäellä saatiin kesateatteri_vesivari_pieni.jpgnauttia teatterista, kun "Lemmenlipsahduksia" näki päivänvalon. Siihen asti kaikki näytelmät ohjasi Jari Hiltunen, jonka ansioksi voidaan pitkälti lukea teatteriperinteen juurruttaminen Viljakkalaan.

Kohti nykyhetkeä...

Lemmenlipsahduksia seurasi kesäteatterin osalta välivuosi ja teatteritoiminnassa oli muutenkin menossa eräänlainen murroskausi niin toimintatapojen kuin tekijöidenkin osalta. Tässä vaiheessa saatiin konkreettinen osoitus pitkän työn tuloksena saavutetusta teatteriperinteestä, kun vuonna kesateatteri_saituri.jpg2006 perustettiin Viljakkalan teatteriyhdistys Wimma. Näin koko teatteritoiminta kerättiin yhden yhdistyksen alle ja taattiin toiminnan pysyvyys ja säilyvyys paikkakunnalla. Näkyvää tulosta syntyikin heti seuraavana kesänä, kun vuonna 2007 esitettiin Kaivosmäellä "Saituri" Aksu Piipon ohjaamana.


Kesällä 2008 nähtiin tyyliltään aiemmista vuosista hieman poikkeava näytelmä, kun alkukesästä sai ensi-iltansa "Mooses Viinanen - Luojan Mieliharmi" Viljakkalan koulun kentällä. Ohjaajaksi palasi jälleen Jari Hiltunen. Näytelmä ja sen huumori upposi selvästi mooses_mainos_pelkka_kuva_175.jpgviljakkalalaiseen kesäyleisöön ja nauru raikasi katsomossa esityksestä toiseen. Myös katsojilta saatu palaute oli ennenkokemattoman positiivista. Suurta kiitosta keräsi myös Viljakkalan koulun tarjoamat erinomaiset puitteet väliaikatarjoilulle. Tästä on hieno jatkaa kohti tulevaa...

 

Aikuisteatteria myös talvipakkasilla 

Viljakkalan teatteriharrastajien aikuisten ryhmä on tehnyt menestyksekkäästi myös kaksi talvinäytelmää Viljakkalan Seurojentalolle. Näytelmät ovat eronneet luonteeltaan selvästi kesäteatterin maalaisromanttisesta komediasta. Talven keskellä näyttelijät ovat päässeet esittämään vakavampia ja myös asteen syvempiä rooleja, jotka sopivat erinomaisesti pimeisiin talvi-iltoihin tunnelmallisella Seurojentalolla.

talviteatteri2_pieni.jpgVuonna 2003 esitettiin naisnäyttelijöihin painottunut "Lumikit" hyytävän pakkasen keskellä ja vuonna 2006 sai ensi-iltansa "Maan päällä paikka yksi on". Kevättalvella 2010 lavalla nähtiin hyytävää draamaa, kun näyttämölle nousi "Virtahepo olohuoneessakin". Kaikki näytelmät ohjasi jälleen Jari Hiltunen, jonka pitkäaikaisena tavoitteena oli tehdä Viljakkalaan kolmen vakavan näytelmän trilogia. Tällä erää siis suurta kiitosta osakseen saanut talviteatteri on ohi.


Täältä näet koko aikuisteatterin tuotannon!