Nuorisonäyttis - Historiaa


Koko Nuorisonäyttiksen tuotanto


Nuorisonäyttis perustetaan...

jari_hiltunen_pieni.jpgNuorisonäyttiksen tarina alkoi Viljakkalassa vuonna 1990, kun Hiltusen perhe muutti paikkakunnalle. Syksyllä 1990 perustettiin lasten tanssi- ja teatterikerho, jota ylläpitivät Hämeenkyrön kansalaisopisto ja Viljakkalan kunnan vapaa-aikalautakunta. Ohjaajina toimivat Jari ja Mervi Hiltunen.

Näin toimittiin kevääseen 1996 asti, jonka jälkeen ryhmän toiminta siirtyi kokonaan Viljakkalan kunnan sivistystoimen alaisuuteen, taiteen perusopetusta antavaksi ryhmäksi. Viljakkalan ja Ylöjärven kuntaliitoksen jälkeen toimintaa on ollut järjestämässä Ylöjärven kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä teatteriyhdistys Wimman kanssa.

Nuorisonäyttiksen toimintaa...

nuorisonayttis_lumikuningatar_pieni.jpgVuodesta 1991 alkaen Nuorisonäyttis on tehnyt käytännössä joka vuosi yhden näytelmän, joista kustakin on esitetty muutama näytös (katso koko tuotanto täältä). Esitetyt näytelmät ovat luonnollisesti näkyvin osa näyttiksen toimintaa ja jokavuotinen päätavoite. Pinnan alla on kuitenkin jotakin paljon tärkeämpää - nimittäin lasten ja nuorten harrastusmahdollisuus, jossa he pääsevät toteuttamaan itseään, toimimaan ryhmässä ja pitämään yhdessä hauskaa.

Ryhmässä on ollut mukana vuosittain parikymmentä lasta, yhteensä näyttelijälistaan on tähän mennessä kirjattu yli sadan eri osanottajan nimet. Kuluneiden vuosien aikana Nuorisonäyttiksessä on solmittu lukuisia pysyviä ystävyyssuhteita, löydetty uusia puolia itsestään ja ennen kaikkea pidetty hauskaa! Näytelmäprojektien aikana koko yhteisö on ohjaajasta alkaen ollut nuoriso_lumikuningatar2_pieni.jpgkuin yhtä perhettä. Samaan aikaan lapset ja nuoret ovat oppineet ryhmässä toimimista ja heidän itsetuntonsa on vahvistunut, joten Nuorisonäyttiksen yhteisöllisyys on antanut nuorille myös tärkeitä taitoja myöhempään elämään.

Lipputulonsa Nuorisonäyttis käyttää tekijöidensä palkitsemiseen. Näyttis on retkeillyt Särkänniemessä, JukuJukumaassa, Tykkimäellä ja Linnanmäellä. Ryhmä on polkupyöräillyt Ahvenanmaalla ja risteillyt Silja Europalla. Se on käynyt katsomassa Hype-musikaalin, Virgon ja Suuren Viikinkiseikkailun. Lisäksi seikkailut Megazonessa ja useat yöretket Korpelaan, Kesärantaan, Ansomäkeen ja Arasalon kodalle ovat myös entisestään vahvistaneet ryhmähenkeä.

X-Näyttis perustetaan...

x_nayttis_kivaa_pieni.jpgNuorisonäyttikseen ovat voineet liittyä 8-16-vuotiaat teatterin tekemisestä kiinnostuneet lapset ja nuoret. Kovasta innostuksesta ja ryhmähengestä kertoo nuorten itsensä oma-aloitteisesti perustama X-Näyttis.

X-Näyttis on nuorisonäyttiksestä "poispotkittujen" yli 16-vuotiaiden innokkaiden nuorten ryhmä, joka on jatkanut harrastustaan itsenäisesti, mm. omin tekstein ja ohjauksin. X-Näyttiksen "ensimmäinen sukupolvi" esitti vuonna 1998 "Keltaisia kukkia" ja vuonna 2000 "Ä.L.Y.", kunnes opiskelut ja työt veivät nuoret muille paikkakunnille.

X-Näyttiksen "toinen sukupolvi" esitti vuonna 2006 "Kyklooppi ja Julia". Vuoden 2007 näytelmä "Lumikuningatar"  toteutettiin yhteisproduktiona Nuorisonäyttiksen kanssa.

Ja matka jatkuu...