Ä.L.Y. (2000)

ryhmakuva_aly.jpgSyksyllä 1999 nuorisonäyttiksen alkutaipaleen vakiojäsenet alkoivat olla jo nuoria aikuisia. Suurimmalla osalla kyseessä oli abi-vuosi, jonka jälkeen tiivis ja hyvähenkinen kaveriporukka hajoaisi ympäri Suomea opiskelujen perässä. Kaveruus oli syventynyt ystävyydeksi nimenomaan pitkälti näyttiksen myötä. Ilmassa oli siis suloisen katkeraa haikeutta kun porukalla päätettiin vielä kerran palata näyttämölle rakkaan harrastuksen ja hyvien ystävien parissa. X-Näyttiksen toinen projekti lähti käyntiin...

Omaa juttua tekemään

Tälläkin kertaa näytelmä oli itse kirjoitettu. Lisäksi musiikista huolehti oma livebändi, kun CrappyClown vastasi näytelmän musiikeista. Tuo kaveriporukan bändi takasi ennennäkemättömän tunnelman nuorisonäyttiksen mittapuulla. Liikkeelle lähdettiin muutenkin itsenäisemmin, sillä roolijakoa ja jopa lukuharjoituksia pidettiin ennen ohjaajan mukaantuloa. Lopulta kuitenkin päädyttiin siihen, että ulkopuolinen ohjaaja tarvitaan ja pyydettiin Jari Hiltusta mukaan. Jarilla oli kädet täynnä töitä nuorisonäyttiksen kanssa, mutta koska työmäärä itseohjautuvan X-Näyttiksen kanssa jäi vähäisemmäksi, lähti hän mukaan. Mieleen on kuitenkin näyttelijänä jäänyt, että Ä.L.Y. oli hyvin itsenäinen projekti, jota pääsimme itse johtamaan. Juuri sitä aikustumisen kynnyksellä oleva nuoriso kaipasikin!

Rajojen rikkomista

Itse näytelmä oli myös nuoren mielen paloa aina musiikkeja myöten. Näytelmässä ei ollut selkeää perinteistä juonta - tai se ainakin jäi selvästi taka-alalle. Tarkoitus oli enemmänkin päästä luomaan ja toteuttamaan itseään. Ja tietenkin yrittää herättää ajatuksia yleisössä. Oikeastaan kantaaottavuus ja rajojen rikkominen oli jopa itse tarkoitus - hauskanpidon ja karonkan lisäksi.

Kaikki hyvä loppuu aikanaan

x_nayttis_kivaa_pieni.jpgKuten etukäteen oletimme, niin tuo projekti jäi viimeiseksi tuolla kokoonpanolla. Vuosien päästä ei välttämättä muista projektin - tai edes näytelmän juonen - yksityiskohtia mutta ystäväporukka, yhteishenki ja unohtumattoman hauska yhdessä olo lämmittävät sydäntä varmasti ikuisesti. Kiitos kaikille mukana olleille!

-Juuso

 


Kuvia näytelmästä löytyy täältä.

Lehtijuttu näytelmästä löytyy täältä.